Трябва да се противодейства на руската хибридна агресия срещу България -

...
Трябва да се противодейства на руската хибридна агресия срещу България -
Коментари Харесай

Иван Костов: Трябва да се противодейства на руската хибридна агресия срещу България

" Трябва да се противодейства на съветската хибридна експанзия против България "  - това сподели някогашният министър председател Иван Костов по време на гостуването си в предаването " На фокус " по Нова телевизия.

" Мисля, че дълго време се колебаеше държавното управление. И в този момент има политици, за които участието в НАТО и Европейския съюз е компромис. Например госпожа Корнелия Нинова. Вероятно освен тя, " разяснява актуалната обстановка той.  " Не желая да кажа, че ние сме някакъв специфичен обект за офанзиви на Русия. Тя се отнася еднообразно нападателно към всички страни члени на НАТО. "

В този подтекст водещата на предаването, Лора Крумова, загатна, че през днешния ден съветският дипломат у нас се извини на премиера Кирил Петков по време на среща в Министерски съвет:

" За какво? Че ни нагруби като крепостни селяни? Че сме подлоги? Това ли е извинението? Аз не приказвам за това. Говоря за това, че Русия води война хибридно и нападателно против всички страни-членки на НАТО. Аз това съм го следил, знам го добре. "

На въпрос дали министър-председателят може да има доверие на службите в България, той отговори:

" Аз мисля, че не може да има. Тези служби не са достоверни. Най-малко поради това. Аз очаквам да видя първите дейности на министъра на защитата - ще се държи ли като Янев, или ще се държи като същински министър на защитата? Защото в случай че те не се държат както би трябвало, в случай че не заемат ясна и безапелационна позиция, на следващия ден ще станат черни на българското общество. "

" Аз очаквам от господин Заков да видя къде стои. Не виждам това. Вероятно е способен, само че къде ще застане, къде му е смелостта. Каква позиция ще заеме и по какъв начин ще я отбрани пред българското общество. Това е значителното. Защото вижте - в случай че Русия загуби една дълга, продължителна война, изтощителна война - вижда се по какъв начин се срутва всичко в нейните стопански активи, вижда се какво идва, идва нещо в действителност доста неприятно за този народ. Ако това се случи и всички българи внезапно се извърнат на страната-победителка и българските политици ги последват, няма ли да са елементарни поплювковци? Няма ли да са тези, които тичат зад хората, а не пред хората? За това става въпрос, не да се чака. Не да се види къде отиват хората или какви са резултатите, че да се присламчим и ние към съумелия. Въпросът е да бъдеш водач, да бъдеш мощен. "

Костов даде образец с спора в Косово и реакцията на неговото държавно управление тогава:  " Ако бяхме следвали публичното мнение, в случай че бяхме чакали да забележим какъв е резултатът, към момента нямаше да бъдем членове на НАТО и на Европейски Съюз. "

" Всеки триумф във войната на Путин против Украйна, всеки високомерен град в действителност нанася огромна вреда на съветския народ, " разяснява някогашният актуалната обстановка.. 

" Всяко нещо, което той ще разгласи за победа, в действителност е проваляне на Русия. Особено в случай че тръгнат да атакуват Киев - Киев е майката на съветските градове. Как можеш да нападнеш майката на градовете си? Нека дипломат Митрофанова заяви на своето държавно управление, че това ще бъде невиждан шок. Как ще се вмести това в визиите на съветския народ? "

Костов има вяра, че войната има напълно отрицателен резултат върху позицията на Русия на международната карта:

" Достатъчно рисков. Аз споделям мнението на тези, които споделят, че Путин в действителност отстрани гравитацията на Русия като международна мощ. Лишава я от това, с което тя е опция - като консервативна, православна мощ. Православието го разстреляха в тази война. По този наичн той е най-опасен за самата Русия. Когато се лиши Русия от всички тези културни и прочие неща, които има, какво остава от нея - една озъбена военна мощ. Да, тя ще ни плаши и ще ни праща в смут, само че в никакъв случай няма да ни притегля, да ни примамва към себе си. "

Бившият министър председател адмирира и глобите, с които реагира на съветската експанзия в Украйна Европейския съюз и НАТО:

" Санкциите са непредвидена, доста мощна и бърза реакция на Европейски Съюз и НАТО. Само преди седмица аз се възмущавах, че Европа не реагира. Европа и Запада е като една река, която се разделя на доста ръкави в една спокойна, равна околност, само че която се е устремила във улея на войната с все по-нарастваща мощ. Този резултат той съгласно мен не го е очаквал. "

Относно претенциите на украинския президент Володимир Зеленски, че НАТО би трябвало да затвори въздушното пространство над атакуваната страна, той разяснява: 

" Няма по какъв начин да подсигури небето на Украйна, съгласно мен. Без да се рискува в действителност да се влезе във война с Русия. Какво значи да се затвори небето - НАТО би трябвало да го покрие като противовъздушна защита, т.е. би трябвало да нападна самолетите, които летят там и това би било в действителност доста неприятно. "

Костов не изключи войната да надскочи рамките на Украйна:

" Голям е рискът, по никакъв начин не би трябвало да се подценява. Но още нещо, съгласно мен, стана и доста украински анализатори го споделят - тази война, с изключение на всичко останало, е и консолидирала украинското общество на анти-руска основа. Сега задачата на Путин е вместо да ги денацифицира, да ги деукраинизира - да смятат, че не са украинци. Коя войска може да направи това? Кой може да въздейства на тези убеждения за личната еднаквост на хората. Никой не може. "

" Моята прогноза съответствува с това, което споделят във Англия - те в действителност са водели доста сполучливи и несполучливи войни. Нека аз да прибавя и това, което споделям от себе си - шансът и опцията армията на Русия да завладее цяла Украйна е доста дребен. Почти не виждам по какъв начин може да се случи. Ако това е по този начин, тогава прогнозата, че тази война ще продължи доста дълго време, се оказва вярна, тъй като армията, която ще остане на територията на Украйна, украинска войска и украински съпротивителни сили, те няма да спрат да бранят родината си. И по този метод ние ще сме очевидци на един спор, чийто жертви и премеждия ще придобият мащаби на бедствия. Това е ужасяващо.

Той показа мнението си и за съветското завземане на нуклеарните мощности в Украйна:

" Няма какво да създадат на нуклеарните електроцентрали руснаците, в случай че не желаят сами да се изтрепят. "  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР